Ga naar de inhoud

12. Superlatieven

We wilden het gebouw bij Porte Maillot bezoeken, door Jolanda gespot als een zeer bijzonder gebouw. En terecht. De plaatjes laten een imposant soort schip zien, te vinden onder de naam Milles Arbres (duizend bomen). Het gebouw is een van de winnaars van een wedstrijd, met als doel stedelijke gebieden bij te laten dragen aan klimaatverbetering door verduurzaming. Deze wedstrijd is een initiatief van burgemeesters van grote steden over de gehele wereld.
Reinventing the Cities. Eén van die burgemeesters is de burgemeester van Parijs – mevrouw Hidalgo. Zij heeft al meerdere kleine en grote plannen het licht doen zien. Zij is de eerste vrouwelijke, maar vooral de groenste burgemeester van Parijs. Voorbeelden zijn de fietspaden, maximumsnelheid van 30 km per uur in de stad en een voorgestelde vergroening van de Champs-Élysées.

Eerder al bezochten we een gebouw van de rijkste man van de wereld. Het Fondation Vuitton van Arnauld Bernard. In het gebouw was een expositie van de werken van de kunstenaar Rothko. Dit leverde een verdubbeling van de spierballen op, al die schilderijen samen vertegenwoordigen waarschijnlijk net zo veel geld als de omlijsting, zijnde het gebouw waarin ze hingen. Prachtig om te zien hoor, maar minder had ook gemogen.
Een geheel andere creatie is de Beurse de Commerce. Deze prachtige graanbeurs uit de 19e eeuw heeft inwendig een complete make-over doorgemaakt. Met dank aan ene mijnheer Pinault, die ruimte zocht voor zijn kunstcollectie. Ook hij zit goed in de slappe was – de opening bevatte als centraal element een groot wassen beeld dat gedurende de tentoonstellingstijd van een half jaar mocht wegsmelten. 
Andere grote mannen zijn uiteraard de oud-presidenten van Frankrijk. Ook van hen zijn grote gebaren zichtbaar: Centre Pompidou, Bibliothèque Nationale van François Mitterrand, Musée d’Orsay van Giscard d’Estaing. Slechts een kleine greep uit een uit een veel groter geheel

Terug naar het gebouw van mevrouw Hidalgo, dat blijkt niet te bestaan. De bouwvergunning is door de rechter ingetrokken. Dat gebeurde al eerder bij de Tour Triangle, een piramidevorm van 180 meter hoog. Onder protest van bewoners afgewezen. Misschien wordt Anne Hidalgo ooit de eerste vrouwelijke president van Frankrijk en komt het dan nog eens van zo’n eigen ding.