Ga naar de inhoud

16. Exit Parijs

Na ruim tweeëneenhalve maand is er een einde gekomen aan mijn verblijf in Parijs. Ik heb er op twee verschillende plekken gewoond. Twee heerlijke plekken. Ik begon vrij centraal, in het 9e arrondissement. Vervolgens verhuisde ik naar Belleville, het 19e arrondissement. Heerlijk op gepaste afstand van het toeristische Parijs, en toch alles binnen handbereik. En nu dus weer terug naar huis.
En, … voldeed het aan je verwachtingen. Hoe plande je je dagen? Heb ik gezien wat ik wilde zien? Allemaal legitieme vragen natuurlijk en ik merk dat ik daar niet zomaar een antwoord op heb. Poefff, lastig. Mensen willen verhalen horen, waar ik niet zo’n goede verhalenverteller ben. Sterker nog, vaak heb ik het al lastig genoeg met het geduldig uithoren van verhalen van anderen. 

Maar toch, hoe kijk je dan terug op die tijd in Parijs?

Ik moet denken aan de Japanse Zenmeester die sprak over Point-to-Point Mathematics. In onze huidige (veelal westerse) manier van denken gaan we vaak van punt naar punt. Best logisch, eerst de aankomende stap eens zetten. Dan bezien wat je hebt bereikt, of dat voldoende is en dan van daaruit de volgende stap. Dan kun je ook makkelijker bijstellen wanneer de uitkomst anders is dan de verwachting. In de variant van Line Mathematics, die hij daar tegenover zette, is veel meer sprake van natuurlijke groei. Zoals een plantje wat door een rotsblok weet te groeien. Dat plantje plant zijn tussenstappen niet, maar gaat gewoon de weg die beschikbaar is. 
Sommige vragen lopen dood, omdat ik niet naar Parijs ging om van punt naar punt te komen, maar juist om er gewoon te zijn. Ik heb mijn tijd in Parijs beleefd, heb de stad beleefd. De mensen die ik zag, maar net zo goed de mensen die ik niet zag. Waar ik me mengde of waar ik me afzijdig hield. Alles wat ik waarnam en alles wat buiten mijn waarneming bleef. En meer van dat alles, het doet er net zo veel toe of juist niet. En precies dat totaal levert een overall beleving op wat zich moeilijk laat vertellen.

Natuurlijk heb ik hele mooie en grappige ontmoetingen gehad. Zijn er unieke plekjes ontdekt die er al lang waren. Heb ik genoten van café, restaurant, theater, muziek en kunst. Vond ik het fijn net te doen of ik daar een tijdje woonde. Ik voelde me volledig in Parijs en daar genoot ik met volle teugen van. 
Au revoir.