Ga naar de inhoud

Snoepjes

Aan de poes kun goed zien wat snoepjes doen. Naast het gewone eten krijgt onze Timmy af en toe een snoepje. Dat maakt haar helemaal gek! In plaats van lekker sabbelen of kleine hapjes nemen, is het van hap slik weg. Die snoepjes zijn zo gemaakt dat zij er niet vanaf kan blijven. Toch wel knap. Zeker als beloning is dat dan een goed middel. Zou zij haar eigen eten nog wel eten, wanneer er een bak snoepjes naast stond? 

Ook in de mensenwereld zijn de snoepjes zo gemaakt dat het lichaam daar steeds meer van wil. Vanuit het oogpunt van de fabrikant best wel slim eigenlijk, want er wordt dan meer snoep gekocht. Ook als beloning lijkt het wel of er steeds meer van nodig is. Toen onze kinderen met de vierdaagse meeliepen vielen we om van verbazing. Stonden wij onze kids op te wachten met een bloemetje en stelden we voor op een ijsje te trakteren. Terwijl om ons heen de hoeden met snoep, de boeketten met snoep, de oma’s met snoep en ga zo maar met snoep, werden uitgedeeld.

Een recent nieuwsitem over de Cito-toets benoemde het alsof het de gewoonste zaak van de wereld was: alle kinderen hadden een trommel snoep klaarstaan om tijdens de toets te kunnen eten. 

Snoep is aldus verworden tot eten.